Sunday, November 7, 2010

tribute to my beloved grandma..

tengah malam smlm(6/11/2010), sewaktu sedang nyenyak tido,sy dkejutkn dgn mesej yg dihantar oleh kakak,mmberitahu pemergian seorang lg insan yg dsayangi,,arwah nenek sebelah ibu saya.saya pggil dia dgn panggilan 'tok'.

Secara jujurnya,sy bukanlah terlalu rapat dgn arwah,malah jarang sekali jumpa.Dalam setahun,rasanya boleh dbilang dgn jari berapa kali sy brjumpa dgn arwah. Tapi,tu x bermakna  arwah tiada langsung dalam hati sy kerana sesungguhnya sy mmg mnyayanginya. Perkara yg plg sy ingat ttg arwah adlh masakannya yg sgt sedap. Ad satu makanan nih,mmg sy xpernah jumpa kt tmpt laen,iaitu roti canai yg didalamnya dletakkan kacang dal yg sgt sedap. Dulu wktu kecik2,kalo kami sekeluarga balek ke kampung, arwah rajin sekali masakkan roti canai special nih. bila sy dah mningkat dewasa dan arwah mula sakit, mmg sy dah xpernah jumpa roti canai tu lagi. Pernah saya minta mak buatkan,tp mak cakap yg dia xtau buat dan sy tau mmg susah nk buat pon.

Seumur hidup sy, ad sekali je,x ingat tahun bila, tp sewaktu sy berada di menengah rendah, sy berkesempatan utk tinggal lama sikit dgn arwah.Waktu tu cuti sekolah hujung tahun,arwah xsehat, jadi mak hantar saya dan kakak utk tlg jaga arwah wktu mak sedara g bekerja.

Hari jumaat(5/11/10), sy sempat kol mak,minta mak doakn sy dpt buat yg terbaek utk exam pd pagi sabtu. Dan mak bgtau masa tu yg dia baru balek dri melawat arwah.Sebabnya, mak sedara sy kol n bgtau yg arwah asyik sebut2 nama mak.(mak merupakn satu2nya anak arwah yg xtggal brdekatan ngan rumahnya).Alhamdulillah, mak sempat jumpa arwah buat kali terakhir. Jujurnya ada rasa terkilan di hati dgn pemergian arwah sbb sy xdpt balek masa pengebumiannya. Sebabnya, masa arwah datuk sy mninggal,waktu 2 sy masih bersekolah, dan sy xpergi ke majlis pengebumiannya. Kemudian,waktu knduri arwah, sy pulang ke kampung, dan arwah tok ad ckp,
    "ntah2,waktu ak mati pon,hang xbalek..."
 waktu tu xterasa sgt dgn ap yg dikatanya,mgkin sbb xmatured lg, tp entah kenapa ap yg  dikatakannya melekat di fikiran sy..dan hari ni,ap yg dkatannya mnjadi realiti.Mmg sy xbalek sewaktu dia mninggal.=(

Apa2pon,sy redha dgn pemergian arwah. Kpd sesiapa yg mmbaca entry nih,sy mohon, sedekahknla al-Fatihah kpd arwah dan doaknlah Allah mngampunkn dosa2nya dan moga arwah dtempatkn dkalangan org2 beriman....

Thursday, November 4, 2010

exam~

06112010-MATH1052
11112010-CHEM1020
17112010-PHYS1002
18112010-STAT1201
19112010-BALEKKAMPUNG!=))

jadual hari raya haji=17/11;8am-dlm exam hall
                    10am-stat revision class
                    12&keatas-mgkin stay kt library utk stdy stat

Doakn Allah memudahkn segala urusan...

Saturday, October 30, 2010

=(

sedih........
benci..........................
marah...............................................
geram.......................................................................................................
sgt2!
pada diri sndiri.
sy pernah dgr satu tazkirah,
katanya tahap plg rndah dlm persahabatan adlh berlapang dada.Maksud pling rendah adlh kalo kita x brlapang dada,macam mana kita nk ad ciri2 sahabat yg baek yg laen.Dan ssungguhnya mmg sy sedari,,adlh sangat-sangat-sangat susah nk brlapang dada. Hari nih terasa Allah bnar2 nk uji diri dlm hal brlapang dada nih,dan sy rasa sedih sgt,sbb sy da kalah.kalah kerana xdpt brlapang dada,xdpt nk kawal perasaan kecil hati dlm diri nih.
maafkn sy sahabat!sy masih x mampu jadi kwn yg baek......................=(((((((

Monday, October 25, 2010

abah=)

td kol abah,sbb arini bufday die:
me;aslmkm abah.
abah;wslm.hepi bufday??!
me; haha~alaa,,abah org baru je nk wish....

haaa~2la yg trjadi masa sy kol abah utk wish bufday die td..klaka en!xsempat nk wish,die da wish diri sndri dlu..tau2 je anak die nk cakap ap en...huhu~

ni pulak,masa cakap ngan mak lpas 2;
me;mak xsmbut bufday abah ke?
mak;ish,nk sambut ap,da tua2 nih...

sonok sbnarnye sembang ngan mak abah nih.apa2pon da brtambah setahun lg umur abah.moga Allah merahmati usia abah dan mmberikan yg trbaek untuknya.selamat hari lahir abah!sy sayang abah sy!

(24days to go~)

Thursday, October 21, 2010

uniknya malaysia di kaca mata sorg pakcik oz

baru smlm before gerak ke nc sy tulis post rindu nk blek.tiba2 dlm flight smlm,sy dtakdirkn Allah jumpa sorg pakcik nih.umur die dlm 60 camtu. dlm flight 2, sy dduk d tgh2 antara pakcik tu n sorg akk yg sme2 ke nc wif me.pakcik nih ramah sgt. masa mula2 nmpk ktorg, die ckp "salam".ktorg da trkjut da.pastu die ulang blek siap ckp full lg "assalamualaikum".ktorg pon trsengihla...hik2.pastu trus je ktorg sembg2 ngan die.die tnye ktorg dari mne,so ktorg gtaula malaysia.die pon citerla die penah g china town,masjid india,naek monorail, etc..pastu bila sy ckp,"u should try go to another states in malaysia",tros die jwb,"owh,i had been to malacca,penang,sabah,sarawak,ipoh.....n sy pon excited je ckp ipoh 2 hometown sy.padahal taipingla hometown sy.hik2. psl ipoh,die gtaula die penah duduk kt hotel dkt ngan train station n die tau ipoh femes ngan oldtown white coffe.die ckp die suke gile coffe kt situ.bgga kjap jd org perak!hee~ paling mnarik,die ad cite yg masa die kt kl,ad sorg laki malay nih tnye kt die,whats the most interesting bout malaysia? n die cakap masa 2 die cam xtau nk jwb ap,so die cakap jela sbb org2 kt cni baek2.but then,bila die pkir2 blek, baru die realized yg die suke malaysia sbb malaysia ad 3 kaum,ad bnyk budaya!urm,mnarik en....pastu, die sgt2la suke mknan2 kt malaysia, antara yg die sebut,nasi kandar,ais kacang,etc. die ckp g kdai nasi kndar,dala buka 24/7,pastu murah gle,bnyk choices. ais kacang die ckp die mkn masa kt penang.wife die masa 2 pelik abes sbb dessert ad kacang2 sume.tp die try je n die mmg suke abesla kt ais kacang 2.oww,pakcik nih mmbuatkn ktorg mngidam2 nk mkn ais kacang!!huhu~ sbnarnye bnyk lgila kisah2 mnarik yg die cite kt ktorg,psl sabah,sarawak lg...tp,ad 2 benda yg sy baru tau psl malaysia dri die;
1)student n org tua dpt half price kalo naek public transport kt malaysia!(cmne sy xtau nih.huhu~)
2)keretapi dri kl-ipoh yg amek masa 2jam stgh da stat dgunakn.
malu jgak bile org malaysia sndri xtau psl menda nih.masa pakcik 2 ckp psl nih, sy cover2 je,ckp dats really goodla,apela,padahal dlm hati,duk kutuk dri sndri sbb xtau psl nih..huhu~

ape2pon,sonok dgr citer pakcik nih tp, die mmg mnambah2 perasaan nk blek sy skrg nih!okie,27days to go!

Wednesday, October 20, 2010

28days~

28days,just 28days....but,its probably better to say 28 hard days to go....

masa kol mak ritu:
         iqa: mak,lg sebulan je iqa nk blek da..
        mak;sebulan 2 lama lg...
siyes,rasa nk nanges bila dgr mak ckp camtu..
btol mak, sebulan 2 masa yg pnjg.sgt pnjg........
kalo boley terbang,da lama sy trbang pulang ke taiping skrg...................

+ final exam yg tggl brape hari je lg....mkin brtambah rindu pada mak,abah dan sumenye d malaysia...

semoga Allah memudahkn langkah2 hidup sy spnjg sebulan nih...fighting!

Friday, October 15, 2010

Tanya sama pokok,apa sbb goyang,
nanti jwb pokok,angin yg goncang,
tanya sama langit,apa sebab hujan,
nanti jwb langit,tanyalah awan..
awan nanti kata,aku kandung air,
sampai tmpat sejuk,ak pon cair..
tgk dlm air,nmpk bayang2,
campak satu batu,bayang pon hilang

comey x lagu nih??hehe~ sy suka lagu nih dulu lpas tgk satu drama.xegt tajuk drama 2,tp yg sy egt watak utama drama 2 'ika'.sbb tula minat abes lagu nih lpas 2..=) sinopsis drama 2 lbey kurang camnila..

ika merupakan anak bongsu dari 2 beradik.kakak dia brnama jiji(bukn nama sbnar).dorg mmg sukela lagu tanya sama pokok tp,ika nih xtau lirik penuh lagu nih.jadi dia pon slalula suruh jiji nyanyikn lagu nih utk dia.mslhnya,jiji nih slalu rasa ika nih ngada2 n suka kaco dia,so mmg tiap2 kali ika suh dia nyanyi lagu tanya sama pokok,jiji akn ckp xnk.satu malam tu,jiji trjaga tgh mlm,so dia pon turun tangga nk g bwh.masa kt tgh2 tgga 2 dia trdgr mak+ayah dia sembg2:
         mak;cmna nih bang,ika mmg da truk sgt sakitnya 2..(smbil nanges2)
         ayah;kita ikhtiarkn jela buat ap yg trmampu.dia pon mampu hidup berapa buln je lg..
trkejutla jiji masa tu.tros dia turun dan tanya mak ayah dia kenapa.so,mak dia pon gtaula sbnarnya,ika tu ad pnyakit barah(sbnarnya xegt pnyakit ap).jiji pon nanges n mnyesal.sjak aritu,jiji mmg layan ika baek2 sgt smpai kdg2 ika pon kdg2 hairan,tp ika mmg sukela bila kakak dia rjin nyanyikn lagu 'tanya sama pokok utk dia'.nk djadikn cerita,masa bufday ika lpas 2,jiji hdiahkn ika kad yg ad tulis lagu nih.dan xlama lpas 2,ika pon mninggal n jiji sgtla sdey....

sy rasa drama nih sweet sgt n dsebabkn nama watak dia ika,so,sy sy mmg engatla cerita nih smpai skrg..hik2
pengajarannya;hargailah sume orang+benda dsekeliling kita
mode;miss my sis!


Wednesday, October 13, 2010

kucing malaysia vs anjing oz

petang smlm,masa jln balek dari uni melalui dell rd ,trserempakla dgn sorg makcik nih ngah bwk 2 ekor  anjing die jln2..comey gak anjing die,siap pkai baju kaler merah lg!hehe~ sbnarnye,nmpk anjing yg dhias cantek2 nih mmg prkara normalla kt cni.mostly org2 kt cni mmg pnyayang trhadap haiwan.cuma kucing je yg jarang2 nk nmpak kt cni..tp,,dkat dell rd nih ad sekor kucing,kaler hitam.rasa2nya,mmg tula satu2nya kucing yg sy slalu nmpk kt oz nih.ad skali 2,masa odw nk g uni,sy nmpkla sorg mat saleh nih brhenti kt tepi jln,maen2 ngan kucing,pastu awek die tgk je dari tepi,smpaikn bila dorg da jln ke depan nk g uni,mamat 2 still toleh2 blkg,muka kesian nk tggl kucing 2..bgos en!hik2..dan sbnarnya,bnyk lagila pengalaman tgk kepenyayangan org2 putih nih trhadap haiwan2 especially anjing.ad skali nih trserempak ngan pakcik nih kt tepi jln bersama anjing die.engatkn die buat ap,rupa2nya,die ngah tggu anjing die melepas kt tepi jln 2.pastu,die kuarkn plastic bag dri poket n die kutip najis anjing die td 2.euww,,mmg kagum skjpla ngan pakcik 2..huhu~~

owh,berbalek kpd tajuk entry nih;;huhu~ lpas tgk makcik yg bwk 2 ekor anjing 2,sy pon trpikirla nk tulis entry nih..
org2 oz nih,kt mna2 pon dorg akn bwk anjing pegi skali.pegi jogging,jln2 kt taman,hatta g beli brg kt foodwork(pasaraya kat cni) pon dorg bwk anjing skali. kalo g pasar kt west end 2,jgn ceritala,pnuh dgn anjing je.dala lorong die kecik je,anjing pulak dri sekecik2 cam kucing smpaila besar lbey kurg keldai ad kt situ.mmg kna brhati2 btolla wktu jln2 kt situ. dan slalu gakla,jln2 tepi jln,pastu tiba2 nmpk muka anjing melekat dkt tingkap kereta yg lalu-lalang.pastu msti senyum sorg2 punyela!sbb.....cuba bayangkn,kalo kt malaysia,org buat kucing camtu...g pasar or jogging,ikat tali kt kepala kucing,pastu jln2 pegang tali 2 bwk kucing.pastu hiaskn kucing kita,pakaikn baju,reben...xpon,bwk kucing naek kereta,biar muka kucing melekat dkt tingkap kereta.mesti org kata kita buang tabiat ennn?????kih3
tp,,sy trpikir gak,apela perasaan anjing2 2 djadikn sebegitu.sbb Allah kn jdikn sesuatu makhluk dgn fitrah msg2. dan rasanya,fitrah haiwan mstila nakkn kebebasan.anjing2 2 xperlukn pon layanan2 yg sbegitu.lg bgos baju2 yg dorg wat utk anjing 2,dorg sedekahkn kt org2 susah dkt pakistan ke,bosnia ke...dan pkir2 blek,bgosla kt malaysia xde budaya manjakn kucing cam sy ckp td 2,,sbb kt malaysia masih rmai lg org yg susah smpai mkn pon xcukup.dan mgkin gak,kalo da pnyayang sgt,bahagiknla kasih-sayang drpd utk brhabis-habisan utk sekor kucing,bahagiknla kasih-sayang dan wang ringgit 2 utk beribu2 lg kucing lain yg merempat d jln2....

sekian,iulah kisah anjing dan kucing dri seseorg yg xsuka pgang kucing~

Thursday, October 7, 2010

satubulansatupuluh..=))

rasa2nya en,,sume pelajar sekolah msti brcita-cita utk blaja kt oversea en?lpas abes spm dulu,tiap2 kali lpas solat msti doa supaya cita2 2 trcapai.dan alhamdulillah,Allah makbulkn doa sy .masa dpt offer dari kpm dulu mmg excited sgtla!hik2..dan sekarang sedar2 da nk abes pon semester kedua sy di bumi brisbane nih.tinggal satubulansatupuluhhari je lagi..cepat sgguh masa brlalu en!=)

dan rupa2nya gak,blaja kt oversea nih xla seindah yg dsangkakan..bnyk cabaran n dugaannya dan cabaran yg paling utama mestila.........................RINDU! rindu cikkerabupucukpaku,rindu encikcempedakgoreng, rindu tehaispekat2 n yg pling utama,, rindu myfamily...sgt2....satubulansatupuluhhari to go.......really cant wait fer dat............=p

Thursday, September 30, 2010

2 perang dihatiku di musim bunga ini...

hari nih da masuk hari yg ke-6 dlm spring break pertama yg sy lalui..dan alhamdulillah,cuti kali nih dpenuhi dgn aktiviti2 yg brmakna dan meninggalkn kesan dlm hati sy. 3 hari di newcastle cukup mnyentuh hati sy dgn pengisian2 tarbiah dan juga pertemuan dgn sahabat2 yg dsayangi.Menariknya,genap umur sy 20tahun1bulan,sy dkejutkn dgn sekali lagi birthday party dri kwn2 nc.tengs kwn2!hanya Allah yg dpt mmbalas kebaikn korg..=)
dan 2 hari slpas 2,masa sy diisi dgn mengikuti mukhayyam(camping) di sunshine coast.dan hari nih pulak,sehari suntuk berada di uni,study utk midsem next week.dan hari nih gak buat pertama kalinya sy masak nasi ayam,tp x jadi sgt..=( papepon,dlm bnyk2 pengisian yg diterima,kisah 2 perang ni adlh pengisian yg plg mnyentuh hati sy..

newcastle;perang1-perang tabuk;
perang Tabuk nih brlaku dlm musim kemarau,tapi subhanallah,dlm kesusahan umat Islam ketika tu,Rasulullah saw brjaya mngumpulkn 30,000 tentera pejalan kaki dan 10,000 tentera berkuda..dalam musim kemarau nih,tentera2 nih terpaksa meredah prjalanan yg jauh dari Madinah ke Tabuk.klo tgk dlm peta,jarak madinah tabuk lebih kurg 2x ganda jarak johor-perlis.betapa hebatnya semangt org Islam ketika itu en!kisah perang nih dceritakn dalam surah at-taubah..dalam smgt mukmin2 ketika itu,dceritakan pula dalam ayat 90-96 mngenai sikap org2 Badui yg mmberikn pelbagai alasan utk tidak pergi berperang dan Allah secara terangnya telah menyatakn bhwa sesungguhnya neraka jahanamlah tempat org2 fasik tersebut. Allah gak ad menyebutkn golongan2 yg dbenarkn utk xpegi berperang spti orang yg sakit dan org yg trlalu susah shingga xde ap yg  dpt diinfakkn dlm perang trsebut.
sbnarnya perang yg dmaksudkn xsemestinya perang yg lawan2 2..contoh perang utk muslim skrg adlah perang utk ke majlis ilmu dan perang utk berdakwah..hati nih spt dkejutkn dri lamunan pnjg bila tahu ttg ayat nih.trsedar yg selama nih,diri sgt2la malas dan beralasan utk istiqamah di jalan Allah.ada2 je alasan cam bnyk esaimenla,nk examla,etc..lpas da tau ttg cerita nih,sy berazam da berdoa moga xde lg sbrg perasaan berat hati dlm dri utk ke majlis2 ilmu..moga Allah menguatkn hati sy.amin...

sunshine coast;perang2-
perang yg dmaksudkn bukanla kisah2 perang spt di atas.perang nih merupakan salah satu aktiviti wktu camping ktorg.perang yg brjaya menumpahkn air mata sy buat kesekian kalinya..dlm perang nih,kami dbahagikn kpd 2 kumpulan.setiap kumpulan mmpunyai sorg khalifah dan 2 org pemegang panji.rules;kalo khalifah mati,sume ahli kumpulan akn mati dan kalo slh sorg pmgang panji mati atau panji drampas,setengah dri ahli kumpulan akn mati gak.cara nk matikn org adlh dgn memecahkn belon org trsebut.dgn izin Allah,sy tlh dpilih utk mnjadi slh sorg pemegang panji utk kump sy.sblum perang 2 brmula,berdebar sgt hati nih,,riso!riso kalo kematian sy mnyebabkn ahli kump yg laen mati. bila perang bermula, yg sy egt masa 2,sy dserang oleh sorg  musuh(musuh dlm perang nih je tau)dan spnjg peperangan brlgsung,perang sy hanyalah dgn cara bertahan dri serangan musuh nih dan brusaha utk pecahkn belon dia..sy mmg da xsempat nk tgk org laen dek kerana serangan brtubi-tubi dari dia..sedar2,belon(nyawa) sy da pecah bukn sbb musuh itu brjaya pecahkn belon sy,tapi sy sndri yg trpecahkn belon 2 dlm usaha nk selamatkn panji kump ketika 2.dan bila belon sy da pecah mmg sy da nk stop,tp bila musuh sy nih berusaha nk rampas panji dtangan sy ,ntah knapa sy x trus serahkn panji trsebut dan trus bergelut dgn musuh 2.wktu 2 gak ad lg 2org pihak lawan yg dtg mmbantu musuh sy td..dlm kekalutan nk selamatkn panji sy 2,tiba2 ad sorg fasi dtg dan suh ktorg stop n wktu 2 sy dgr pihak lwn bersorak kerana da brjaya menyiapkn tugu mereka(mksudnya,dorg da menangla).dan sedar2 je,sy da nangis tresak2 wktu 2 gak...honestly,sy pon xphm knapa sy mnangis.mgkin sbb sakit sgt dan mgkin gak sbb panji sy cuba drampas dgn dasat skali.nila pngalaman prtama sy diserang dan ianya sgt mnakutkn.bila da abes perang nih baru sy tau ad sorg sahabat sy ad dtg mnolong sy wktu brhadapan ngan 3 musuh td dan dia gak turut mnangis wktu sy mnangis.lpas perang ni gak sy sdar yg kesakitan2 yg drasai adlh ketukan2 utk sy bngun dari keselesaan hidup sy slama nih.terimakaseh 'musuh' krna mnyedarkn sy ttg sesuatu dan terimakaseh yg tramat sgt wat sahabat sy td 2.sungguh,,sy sgt trharu dan gembira krna mmpunyai sorg sahabat spt awak.terimakaseh gak wat 2 org akak  yg memeluk n memujuk tatkala sy mnangis teresak2.dan sungguh dlm hati sy da xsimpan sbrg perasaan marah trhadap ap yg trjadi masa perang nih..moga Allah menyatukn hati2 kita utk trus brjuang dijalanNya dan moga diriku ini dpt memegang kuat panji Islam hingga ke hujung nyawa spt yg brlaku dlm perang olok2 nih..

Monday, September 20, 2010

ubah!

"Sesungguhnya Allah xkn mengubah keadaan sesuatu kaum sblm mereka mengubah keadaan diri mereka sndri"-13:11

satu ayat dari Quran al-karim
cuma satu ayat dan nmpk simple sgt..
tp,,
mampu x nk melaksanakannya????
sbb nk ubah sesuatu kaum 2 tntulah brmula dgn mngubah individu2nya
dan dari individu2 itu,tentulah diri sndiri adlh individu pertama yg prlu diubah
urm,,ap yg nk diubah sbnarnya?
berusahalah utk mengubah diri dari cintakan dunia semata2 kepada cintakan Allah sepenuhnya..
susah en???
jadi,jom2 try ambil pengajaran dari lirik lagu 'get busy living' by kareem salama nih..=)

Every single day, someone is born and someone dies
It wasn't long ago my uncle passed and my little niece came to life
I get to thinking about my time to go and it won't be long from now
I shiver inside at the chance that I might leave a life untouched by a vow
 And I believe tonight is the night that I decide
That I get busy living and I get ready to die
So that when the fateful day does come
When I'm six feet in the ground
The poor and the weak and the orphan and meek
Will miss having me around
When I pass I don't wanna leave a life of regret
So I give rise to change today by trying not to forget
That pleasures do pass and sunrises end
And stars do fade away
But it's love and it's virtue and honor and truth
That remain for all days
I want that final breath to be the sweetest of all
And it will be with certainty if I answer the call
To help all those in need and decipher the meaning of life
'Cause the seekers of truth, they fear not death
Anymore than they fear life

O Allah,,please give me strength  to get this busy living..
iqa,to be as madu yg berkhasiat,start ubah hati n diri utk lbey kuat d masa akn dtg!=))

(p/s;lagu nih ad dlm playlist sblah nih ea..)


Monday, September 13, 2010

my very 1st time...

story 1**
ooohohoh!finally sy da stat tulis 1st post utk blog sndri..alhamdulillah!=))
da lama sbnarnya stat wat blog,tp xtulis ap2 pon..
sbb.......
sy sorg yg buta it n mls ckit bab2 nk explore new things nih,,
so,ritu bila stat create blog nih,bila xreti nk smbg trus give up..hehe~~

credit 2 bellahanna yg jd 'idol' sy utk tulis blog nih..=)


story2**
bnyk menda yg ad dlm hati kecil yg sy nk tules sbnarnya..
tp sbb rini brsamaan 4syawal,jd moh kita story2 psl raya!

honestly,bg sy raya dcni xbest bg sy
sbb......................
-ad exam d pagi raya
-xdpt blek mesia,xdpt jmpa family,xdpt balek kg,xdpt wat kueh raya ngan k.jee,xdpt mkn mi kari mak n laksa tok,xdpt...,xdpt...,n xdpt.....
-xde baju raya..
-sy rindu!

tp,,,raya kt bumi brisbane nih,mnarik gak sbb...............
-sy n yen ngan smangatnya jln kaki kol 6.10pg ke umah akaks BR utk breakfast raya!(kalo ad klas kol 6pg,jgn harapla ktorg nk g..hik3)
-1st time solat raya kt padang
-1st time wat open house sndri..(oowh,,sy suda besar!)


btol,,mmg bnyk pngalaman baru raya kt perantauan,,tp ntah knapa sy rasa ad smtg yg missing yg mmbuatkn raya kt cni xbest gak...
papepon,,million thanx utk akaks n kawans brissy yg mnceriakn ckit hari raya saya taun nih..tringat masa sorg kwn sy dri singapore yg dtg open house rumah sy n ckp rmainya org!then sy ckp,they'are my family here...pastu dia ckp,woww!=)) woww! n sy trpkir betapa indahnya ukhwah yg Allah ciptakn nih...=)))

so,kesimpulannya............
raya kt cni xbest tp dbestkn ckit ngan org2 brissy yg baek hati...time kaseh kwns n akaks!=p

okie,nk stop da n stat stdy..(dari td nk stdy,tp xstat2 lg)...huhu~

sekian,,,
salam raya dari iqaygsudabesar-pg 4syawal'10~ video