Thursday, September 30, 2010

2 perang dihatiku di musim bunga ini...

hari nih da masuk hari yg ke-6 dlm spring break pertama yg sy lalui..dan alhamdulillah,cuti kali nih dpenuhi dgn aktiviti2 yg brmakna dan meninggalkn kesan dlm hati sy. 3 hari di newcastle cukup mnyentuh hati sy dgn pengisian2 tarbiah dan juga pertemuan dgn sahabat2 yg dsayangi.Menariknya,genap umur sy 20tahun1bulan,sy dkejutkn dgn sekali lagi birthday party dri kwn2 nc.tengs kwn2!hanya Allah yg dpt mmbalas kebaikn korg..=)
dan 2 hari slpas 2,masa sy diisi dgn mengikuti mukhayyam(camping) di sunshine coast.dan hari nih pulak,sehari suntuk berada di uni,study utk midsem next week.dan hari nih gak buat pertama kalinya sy masak nasi ayam,tp x jadi sgt..=( papepon,dlm bnyk2 pengisian yg diterima,kisah 2 perang ni adlh pengisian yg plg mnyentuh hati sy..

newcastle;perang1-perang tabuk;
perang Tabuk nih brlaku dlm musim kemarau,tapi subhanallah,dlm kesusahan umat Islam ketika tu,Rasulullah saw brjaya mngumpulkn 30,000 tentera pejalan kaki dan 10,000 tentera berkuda..dalam musim kemarau nih,tentera2 nih terpaksa meredah prjalanan yg jauh dari Madinah ke Tabuk.klo tgk dlm peta,jarak madinah tabuk lebih kurg 2x ganda jarak johor-perlis.betapa hebatnya semangt org Islam ketika itu en!kisah perang nih dceritakn dalam surah at-taubah..dalam smgt mukmin2 ketika itu,dceritakan pula dalam ayat 90-96 mngenai sikap org2 Badui yg mmberikn pelbagai alasan utk tidak pergi berperang dan Allah secara terangnya telah menyatakn bhwa sesungguhnya neraka jahanamlah tempat org2 fasik tersebut. Allah gak ad menyebutkn golongan2 yg dbenarkn utk xpegi berperang spti orang yg sakit dan org yg trlalu susah shingga xde ap yg  dpt diinfakkn dlm perang trsebut.
sbnarnya perang yg dmaksudkn xsemestinya perang yg lawan2 2..contoh perang utk muslim skrg adlah perang utk ke majlis ilmu dan perang utk berdakwah..hati nih spt dkejutkn dri lamunan pnjg bila tahu ttg ayat nih.trsedar yg selama nih,diri sgt2la malas dan beralasan utk istiqamah di jalan Allah.ada2 je alasan cam bnyk esaimenla,nk examla,etc..lpas da tau ttg cerita nih,sy berazam da berdoa moga xde lg sbrg perasaan berat hati dlm dri utk ke majlis2 ilmu..moga Allah menguatkn hati sy.amin...

sunshine coast;perang2-
perang yg dmaksudkn bukanla kisah2 perang spt di atas.perang nih merupakan salah satu aktiviti wktu camping ktorg.perang yg brjaya menumpahkn air mata sy buat kesekian kalinya..dlm perang nih,kami dbahagikn kpd 2 kumpulan.setiap kumpulan mmpunyai sorg khalifah dan 2 org pemegang panji.rules;kalo khalifah mati,sume ahli kumpulan akn mati dan kalo slh sorg pmgang panji mati atau panji drampas,setengah dri ahli kumpulan akn mati gak.cara nk matikn org adlh dgn memecahkn belon org trsebut.dgn izin Allah,sy tlh dpilih utk mnjadi slh sorg pemegang panji utk kump sy.sblum perang 2 brmula,berdebar sgt hati nih,,riso!riso kalo kematian sy mnyebabkn ahli kump yg laen mati. bila perang bermula, yg sy egt masa 2,sy dserang oleh sorg  musuh(musuh dlm perang nih je tau)dan spnjg peperangan brlgsung,perang sy hanyalah dgn cara bertahan dri serangan musuh nih dan brusaha utk pecahkn belon dia..sy mmg da xsempat nk tgk org laen dek kerana serangan brtubi-tubi dari dia..sedar2,belon(nyawa) sy da pecah bukn sbb musuh itu brjaya pecahkn belon sy,tapi sy sndri yg trpecahkn belon 2 dlm usaha nk selamatkn panji kump ketika 2.dan bila belon sy da pecah mmg sy da nk stop,tp bila musuh sy nih berusaha nk rampas panji dtangan sy ,ntah knapa sy x trus serahkn panji trsebut dan trus bergelut dgn musuh 2.wktu 2 gak ad lg 2org pihak lawan yg dtg mmbantu musuh sy td..dlm kekalutan nk selamatkn panji sy 2,tiba2 ad sorg fasi dtg dan suh ktorg stop n wktu 2 sy dgr pihak lwn bersorak kerana da brjaya menyiapkn tugu mereka(mksudnya,dorg da menangla).dan sedar2 je,sy da nangis tresak2 wktu 2 gak...honestly,sy pon xphm knapa sy mnangis.mgkin sbb sakit sgt dan mgkin gak sbb panji sy cuba drampas dgn dasat skali.nila pngalaman prtama sy diserang dan ianya sgt mnakutkn.bila da abes perang nih baru sy tau ad sorg sahabat sy ad dtg mnolong sy wktu brhadapan ngan 3 musuh td dan dia gak turut mnangis wktu sy mnangis.lpas perang ni gak sy sdar yg kesakitan2 yg drasai adlh ketukan2 utk sy bngun dari keselesaan hidup sy slama nih.terimakaseh 'musuh' krna mnyedarkn sy ttg sesuatu dan terimakaseh yg tramat sgt wat sahabat sy td 2.sungguh,,sy sgt trharu dan gembira krna mmpunyai sorg sahabat spt awak.terimakaseh gak wat 2 org akak  yg memeluk n memujuk tatkala sy mnangis teresak2.dan sungguh dlm hati sy da xsimpan sbrg perasaan marah trhadap ap yg trjadi masa perang nih..moga Allah menyatukn hati2 kita utk trus brjuang dijalanNya dan moga diriku ini dpt memegang kuat panji Islam hingga ke hujung nyawa spt yg brlaku dlm perang olok2 nih..

Monday, September 20, 2010

ubah!

"Sesungguhnya Allah xkn mengubah keadaan sesuatu kaum sblm mereka mengubah keadaan diri mereka sndri"-13:11

satu ayat dari Quran al-karim
cuma satu ayat dan nmpk simple sgt..
tp,,
mampu x nk melaksanakannya????
sbb nk ubah sesuatu kaum 2 tntulah brmula dgn mngubah individu2nya
dan dari individu2 itu,tentulah diri sndiri adlh individu pertama yg prlu diubah
urm,,ap yg nk diubah sbnarnya?
berusahalah utk mengubah diri dari cintakan dunia semata2 kepada cintakan Allah sepenuhnya..
susah en???
jadi,jom2 try ambil pengajaran dari lirik lagu 'get busy living' by kareem salama nih..=)

Every single day, someone is born and someone dies
It wasn't long ago my uncle passed and my little niece came to life
I get to thinking about my time to go and it won't be long from now
I shiver inside at the chance that I might leave a life untouched by a vow
 And I believe tonight is the night that I decide
That I get busy living and I get ready to die
So that when the fateful day does come
When I'm six feet in the ground
The poor and the weak and the orphan and meek
Will miss having me around
When I pass I don't wanna leave a life of regret
So I give rise to change today by trying not to forget
That pleasures do pass and sunrises end
And stars do fade away
But it's love and it's virtue and honor and truth
That remain for all days
I want that final breath to be the sweetest of all
And it will be with certainty if I answer the call
To help all those in need and decipher the meaning of life
'Cause the seekers of truth, they fear not death
Anymore than they fear life

O Allah,,please give me strength  to get this busy living..
iqa,to be as madu yg berkhasiat,start ubah hati n diri utk lbey kuat d masa akn dtg!=))

(p/s;lagu nih ad dlm playlist sblah nih ea..)


Monday, September 13, 2010

my very 1st time...

story 1**
ooohohoh!finally sy da stat tulis 1st post utk blog sndri..alhamdulillah!=))
da lama sbnarnya stat wat blog,tp xtulis ap2 pon..
sbb.......
sy sorg yg buta it n mls ckit bab2 nk explore new things nih,,
so,ritu bila stat create blog nih,bila xreti nk smbg trus give up..hehe~~

credit 2 bellahanna yg jd 'idol' sy utk tulis blog nih..=)


story2**
bnyk menda yg ad dlm hati kecil yg sy nk tules sbnarnya..
tp sbb rini brsamaan 4syawal,jd moh kita story2 psl raya!

honestly,bg sy raya dcni xbest bg sy
sbb......................
-ad exam d pagi raya
-xdpt blek mesia,xdpt jmpa family,xdpt balek kg,xdpt wat kueh raya ngan k.jee,xdpt mkn mi kari mak n laksa tok,xdpt...,xdpt...,n xdpt.....
-xde baju raya..
-sy rindu!

tp,,,raya kt bumi brisbane nih,mnarik gak sbb...............
-sy n yen ngan smangatnya jln kaki kol 6.10pg ke umah akaks BR utk breakfast raya!(kalo ad klas kol 6pg,jgn harapla ktorg nk g..hik3)
-1st time solat raya kt padang
-1st time wat open house sndri..(oowh,,sy suda besar!)


btol,,mmg bnyk pngalaman baru raya kt perantauan,,tp ntah knapa sy rasa ad smtg yg missing yg mmbuatkn raya kt cni xbest gak...
papepon,,million thanx utk akaks n kawans brissy yg mnceriakn ckit hari raya saya taun nih..tringat masa sorg kwn sy dri singapore yg dtg open house rumah sy n ckp rmainya org!then sy ckp,they'are my family here...pastu dia ckp,woww!=)) woww! n sy trpkir betapa indahnya ukhwah yg Allah ciptakn nih...=)))

so,kesimpulannya............
raya kt cni xbest tp dbestkn ckit ngan org2 brissy yg baek hati...time kaseh kwns n akaks!=p

okie,nk stop da n stat stdy..(dari td nk stdy,tp xstat2 lg)...huhu~

sekian,,,
salam raya dari iqaygsudabesar-pg 4syawal'10~ video